המדריכה
Get Professional

ביטוח לאומי

ביטוח לאומי - הצעד השלישי לפתיחת העסק

אחרי מע"מ ומס הכנסה, ביטוח לאומי הנו הגורם השלישי שאותו צריך ליידע כי פתחת עסק. זהו צעד בלתי נפרד מפתיחת העסק ברשות המיסים במשרד מע“מ ובמס הכנסה.

 

מתי מעדכנים את ביטוח לאומי?

כל מי שפותח עסק צריך לפנות לביטוח לאומי ולעדכן בשינוי. גם אם את שכירה והמעביד משלם עבורך וגם אם את בסטאטוס אחר, גוף זה צריך להיות מעורב בעת פתיחת העסק ויש לעדכן על פתיחת העסק.

מאוד חשוב לזכור שעצם פתיחת העסק ברשות המיסים לא פותחת באופן אוטומטי תיק עסק בביטוח לאומי. יש לעשות זאת ידנית ועם המסמכים השונים שקיבלת משני הגורמים הקודמים. מע“מ ומס הכנסה.

עם מילוי הטופס, ייבדק הסטאטוס שלך ביחס לקריטריונים השונים ולפי זה יוחלט אם את תחשבי כ‘עובד עצמאי‘ או לא.

 

קריטריונים

על פי החוק, ’עובד עצמאי‘ ייחשב כמי שעומד באחד מ-3 התנאים הבאים:

  1. היקף העבודה הנו לפחות 20 שעות בממוצע בשבוע.
  2. הכנסה חודשית ממוצעת העולה מעל- 5,935 ש“ח
  3. היקף עבודה של 12 שעות בשבוע וההכנסה עולה על 1,781 ש“ח.

(נכון ל-2023)

מי שלא עומד בתנאים אלו, ייחשב כבעל הכנסה שלא מעבודה.

בהתאם להגדרה, יוחלט על דמי הביטוח שיש לשלם.

מדוע צריך לשלם ביטוח לאומי כעצמאי?

הרעיון שבתשלום זה הוא שבהמשך גוף זה ידאג לך ויעביר לך קצבה בהמשך. לבעלי עסק בארץ אין הרבה זכויות סוציאליות ביחס לזכויות של שכירים, אך, עדיין יש חשיבות לתשלום באופן מותאם כדי להיות זכאים לזכויות השונות כאזרחים במידה.

 

רישום העסק

גם כאן, יש למלא טופס ולהעביר מסמכים רלוונטים לשם רישום העסק. וכיום, ניתן למלא את הטופס באופן דיגיטלי דרך האתר אלא אם את מעדיפה להגיע פיזית לסניף באזורך.

עלייך לתת פרטים על העסק שלך, על ההכנסות הצפויות שלך ומתוך זה גם כאן ייקבע שיעור התשלום החודשי.

ישנם מקרים שבהם רואה החשבון מוריד את הסכום החודשי וזה נחמד, אבל בפועל, כמעט תמיד במקרים כאלה, בסיום השנה, לאחר הדיווח למס הכנסה, יהיה צורך להוסיף גם לב"ל את הפער בין התשלום ששולם לאורך השנה והתשלום שנקבע בעקבות ההצהרה על ההכנסות השנתיות.

יחד עם זאת, גם אם לא הערכת נכון את ההכנסות העתידיות הצפויות שלך, תמיד תוכלי לתקן לאורך השנה. תוכלי להצהיר ולשלוח שוב את ההצהרה לביטוח לאומי ובעקבות זאת, יקבע סכום תשלום רלוונטי.

חשוב לציין כאן, שניתן יהיה לשנות את היקף השעות וסכום ההכנסות הצפוי כל שלושה חודשים.

 

שיעור דמי הביטוח

כחלק מדמי הב"ל אנו משלמים גם דמי ביטוח בריאות. כך, שכאשר את משלמת סכום מסויים מהכנסתך, הסכום מחולק לביטוח לאומי וביטוח בריאות.

שיעור דמי הביטוח מחושב כאחוז מסויים מתוך הכנסה ממוצעת במשק. אחוזים אלו משתנים מעט לאורך השנים אבל, נכון ל-2020 זהו שיעור דמי הביטוח:

% המחושב מהכנסה שהיא עד 60% מהשכר הממוצע במשק ( 6,331 שח) % המחושב מהכנסה שהיא מעל 60% מהשכר הממוצע ועד ההכנסה המירבית החייבת בדמי ביטוח 45,075 שח
דמי ביטוח לאומי

2.87%

12.83%
דמי ביטוח בריאות

3.1%

5%

סך הכל 5.97%

17.83%

ישנם סייגים שונים לאחוזים אלו ותוכלי לבדוק באופן פרטני באתר שלהם או מול רואה החשבון.

אם הנך צופה הכנסה נמוכה מ- 2,638 ש“ח, דמי הביטוח יחושבו מסכום הכנסה מזערית שנקבע ולא על פי השכר הממוצע במשק.

 

אופן התשלום

התשלום הנו בהוראת קבע אם דרך הבנק ואם דרך כרטיס אשראי. את ממלאה את פרטי הבנק שלך ובכל חודש ירד סכום הביטוח שנקבע לך. אם יש ברצונך לשלם במזומן, תוכלי לעשות זאת בעזרת בנק הדואר.

בחודש הראשון,לאחר שפרטייך הוזנו ועודכנו, הכנסי לחשבונך ווודאי שאכן הפרטים שלך נכונים וסטאטוס העסק שלך עודכן במערכת. לעתים, יש טעויות בהזנה וברישום וזה יכול לעלות כסף ולבזבז את זמנך וחבל.

ביטוח לאומי משנה ומתאים את דמי ביטוח לאומי שאת צריכה לשלם בהתאם לשינויי הסטאטוס שלך. את יכולה לעשות זאת דרך מילוי טופס אינטרנטי (רק שימי לב שמשבצות שאת צריכה למלא, כדי שלא תרשמי בטעות מחזור הכנסות שנתי במשבצת של הכנסה חודשית ..מדובר על הבדל של אלפי שקלים) או דרך הגעה לסניף ביטוח לאומי מקומי.

 

צבירת חוב

חשוב, לשלם את דמי הביטוח בזמן. בכל אי תשלום חודשי, יצטבר חוב והחוב יחכה ועמו עלויות שונות. לרוב, כאשר באים לשלם את החוב, הם מבטלים את העלויות השונות אבל אי אפשר לסמוך על כך וגם עדיף שלא לצבור את החוב שאחרי זה יקשה עלייך בהמשך מול תזרים ההכנסות שלך בעסק וההוצאות האחרות.

 

קישורים רלוונטיים

אתר ביטוח לאומי- פתיחת עסק. – קישור

אתר ביטוח לאומי- דרכי תשלום- קישור

אתר כל זכות- פתיחת עסק- קישור

 

נשמח להכיר

בכל שאלה, תהייה, הצעה, צרי עמנו קשר