מע“מ הנו השלב הראשון אל עבר פתיחת העסק שלך. במדינת ישראל אנו נדרשים לשלם מס על הכנסותינו. מס שאמור בסופו של יום לחזור אלינו בצורה של שיפור איכות חיינו ושיפור שירותים שונים שאנו מקבלים. אך, חוץ ממס הכנסה, אנו נדרשים לשלם גם מס נוסף. שמו מס ערך מוסף (מע“מ). זהו מס שמשלמים עליו עסקים מסויימים אשר מחזור הכנסותיהם עלה מעבר לסכום מסויים שנקבע בחוק.
על פי אתר רשות המסים זהו מס ה-
”מוטל על עסקה בישראל, על יבוא טובין, ועל מתן שירותים, בשיעור אחד ממחיר העסקה או הטובין, כפי שקבע שר האוצר בצו. המס מוטל גם על עסקת אקראי שעשה אדם כל שהוא, אף אם אינו רשום כעוסק, ובתנאי שיש לעסקה אופי מסחרי ובמסגרתה נמכרו טובין או ניתן שירות או שנמכרו מקרקעין והקונה הוא עוסק. יצוין כי במקביל מוטל מע"מ על יבוא טובין בידי כל אדם.“
בכל עיר ישנו משרד מע“מ אזורי האמון על פתיחת והגדרת העסקים השונים.
מתי לפתוח תיק?
על פי ההנחיות של המשרד, עלייך לגשת ולפתוח תיק במע“מ לא יאוחר מהיום בו נעשתה פעילות עסקית.
אם את רוצה לפתוח את התיק אפילו שעדיין אין לך לקוחות והכנסות זה אפשרי אבל לא חובה.
מתי זה חובה? – עד היום שבו קיבלת תשלום על שירות. כלומר, אם יש לך לקוח וקיבלת תשלום ועדיין לא פתחת תיק זה לא תקין.
עוסק פטור או עוסק מורשה?
בהגיעך לנציג, את תמלאי את טופס מס 821, הוא טופס רישום העסק שלך. מעבר לפרטים האישיים שלך, את תדרשי לרשום גם כמה הכנסה את צופה שתהיה לך במהלך השנה. מתוך הצהרה ראשונה זו, גם אם היא תיאורטית, יוחלט במשרד זה אם סטאטוס העסק שלך הוא עוסק פטור, עוסק מורשה, חברה בע“מ וכו. בהתאם תודפס לך תעודת העוסק שלך.
ברוב המוחלט של העסקים נותני השירות סטאטוס העסק יהיה עוסק פטור. כמובן, שיכול להיות שלחלקכן יש כבר עסק ואתן תרצו רק לשנות את הסטאטוס או שאתן צופות הכנסות גבוהות מאוד כבר מההתחלה ואז באמת נכון שלא להתחיל בסטאטוס עוסק פטור ותפתחו עסק בסטאטוס עוסק מורשה.
על פי חוק, ההבחנה בין פתיחת עוסק פטור לעוסק מורשה נעשית על פי הערכת מחזור ההכנסות השנתי של העסק. הוגדר בחוק כי עסק בסטאטוס עוסק פטור הנו עסק שמחזור ההכנסות שלו לא עולה על 102,292 ש“ח (סכום מעודכן לינואר 2022).
במידה וההכנסות השנתיות שלך יעלו על סכום זה עלייך לדווח על כך ולעבור לסטאטוס עוסק מורשה.
בתחילת כל שנה קלנדרית, את אמורה לקבל מכתב ממע“מ ובו את מתבקשת למלא טופס בו את מצהירה על סכום מחזור ההכנסות השנתי שלך בשנה הקודמת. לרוב את הטופס יש לשלוח עד סיום חודש ינואר של אותה שנה. כך, אם עברת את הסכום המינימלי הזה, מע“מ ידעו על כך וירשמו במערכת. את תשני סטאטוס ותעברי לעוסק מורשה.
מרגע העדכון את תגבי מע“מ מהלקוחות שלך ותעבירי זאת למע“מ בתשלומים דו חודשיים. את יכולה להתקזז עם המע"מ שאת משלמת לספקים השונים ולרכישות מוצרים במסגרת העסק.
במידה שלא עברת את הסכום המינימלי שנקבע בחוק, העסק שלך ימשיך להיות בסטאטוס של עוסק פטור.
אציין כי אם את מתכוונת לפתוח עסק בסטאטוס של עוסק מורשה, סכום המע“מ שתשלמי הנו בשיעור קבוע ממחיר העסקה (השירות שאת נותנת). על פי חוק, נכון לינואר 2020, שיעור המע“מ הנו 17% מסכום העסקה.
תחום העסק
נושא חשוב מאוד הוא נושא שם ותחום העסק.
כאשר את יושבת מול נציג, וודאי שהתחום שאת רוצה להצהיר אינו דורש באופן אוטומטי פתיחת עוסק מורשה. את לא רוצה בכך. במיוחד כשאין לך עדיין הכנסות.
הנציגים לא תמיד מעניקים ותורמים מהידע שלהם ולכן, חשוב שתשאלי ותוודאי שהתחום שבחרת לרשום בטופס הוא אכן מתאים לעסק שלך ולעוסק הפטור (במידה ואת רוצה לפתוח עוסק פטור)
חשבוניות וקבלות
לאחר קבלת תשלום מלקוח עלייך להפיק מסמך המעיד על כך שקיבלת את התשלום. המסמך יכול להיות חשבונית מס, קבלה ועוד. עולם החשבוניות והקבלות הוא עולם ומלואו, ולא תמיד אנו יודעות מה למלא ומתי. אך, החשבוניות והקבלות הן בעצם ההוכחות שלך לניהול עסק באופן חוקי ולכן, חשוב להבין כבר מההתחלה מה נדרש בשביל להמנע מאי נעימויות וניהול עסק לא תקין.
עסק בסטאטוס עוסק פטור נדרש להפקת קבלות ולא חשבוניות מס. עסק בסטאטוס עוסק מורשה נדרש קודם להפיק חשבוניות מס. מדובר על הליך סטנדרטי אך חשוב לדעת אותו.
במידה ואת נעזרת בשירותיו של רואה חשבון, תוכלי לקבל את ההדרכה המקצועית הזו. אך, רבות ממתינות עם צעד זה עד להכנסות משמעותיות ומעדיפות להפיק את המסמך בעצמן.
בעבר היינו צריכות לכתוב כל קבלה וחשבונית בכתב ידינו ולתת עותק פיזי ללקוח, אך, כיום, אין צורך אמיתי, וישנן פלטפורמות דיגיטליות לשם כך. תוכלי לקרוא באתר, במרחב ניהול העסק, מהן האופציות להפקת חשבוניות וקבלות
מע“מ – קישורים חשובים למי שרוצה להמשיך ולקרוא
לא צריך לדעת המון בנושא, אבל כן לדעת מספיק כדי לא לעשות טעויות. מעבר לנקודות הרשומות מעלה, את מוזמנת ואף מומלץ שתכנסי לאתר של רשות המיסים ותקראי באופן ישיר את ההסבר אודות פתיחת תיק במע“מ.
הקישור מוביל למדריך שרשות המיסים יצרה. המדריך נקרא מדריך לעוסק החדש והמידע יכול לעזור ולהשרות בטחון בצעד חשוב זה.
גם במרחבים השונים ובאזור המאמרים, יש פניני מידע שיוכלו לעזור לכל אחת ואחת בדרכה.